
Cybercriminelen richten zich steeds vaker op medewerkers om binnen te komen. Technologie kan nog zo vernuftig zijn, maar één verkeerde klik en het is alsnog bal. Gelukkig kun je daar iets aan doen. In deze blog deelt Marco Hoedt, eigenaar van Mr-Orange, enkele best practices om het trainen van medewerkers in cybersecurity een succes te maken.
1. Maak cybersecuritytraining een proces
Cyberdreigingen veranderen continu. Een eenmalige training is daarom niet genoeg. Zorg voor doorlopende training waarin je medewerkers leert omgaan met de nieuwste dreigingen. Zo houd je het bewustzijn hoog en de kennis actueel.
2. Houd het praktisch en herkenbaar
Theorie is belangrijk, maar praktijk leert het beste. Gebruik hands-on oefeningen en simulaties. Met phishing-tests bijvoorbeeld leren medewerkers in een veilige omgeving hoe ze bedreigingen herkennen. Zo kunnen ze veilig fouten maken – en ervan leren.
3. Maak het interactief
Saaie presentaties werken niet, dat weet inmiddels iedereen. Zet interactieve quizzen, speelse games en realistische scenario’s in. Dit houdt de aandacht vast en vergroot het leereffect. Laat medewerkers bijvoorbeeld in groepjes cyberincidenten oplossen. Zo leren ze van elkaar en blijft de kennis beter hangen.
4. Mix verschillende leermethoden
Niet iedereen leert op dezelfde manier. Combineer daarom tekst met e-learning-modules, workshops, webinars en video’s. Zo bereik je alle leerstijlen in je organisatie. Een korte video tijdens het teamoverleg, een online module voor zelfstudie, een interactieve workshop – alles heeft een plekje in het grote geheel.
5. Geef als management het goede voorbeeld
Als het management cybersecurity niet serieus neemt, waarom zou de rest van je team dat dan wel doen? Zorg dat ook leidinggevenden zichtbaar deelnemen aan trainingen en dat ze het belang van cyberveiligheid uitdragen. Dit stimuleert een veiligheidscultuur in de hele organisatie.
6. Meet en verbeter
Meten is… juist: weten! Alleen door te meten weet je of je training effect heeft. Monitor bijvoorbeeld hoeveel medewerkers op phishing-(test)mails klikken. Gebruik deze inzichten om je training te verbeteren. Deel de resultaten (geanonimiseerd) met je team, zo maken jullie er samen een leermoment van.
7. Maak hulp makkelijk beschikbaar
Zorg dat medewerkers weten waar ze terechtkunnen met vragen over cybersecurity. Maak handleidingen en richtlijnen eenvoudig vindbaar. En vooral: creëer een cultuur waarin mensen zich vrij voelen om hulp te vragen.
Begin klein, denk groot
Bij Mr-Orange organiseren we minstens tweemaal per jaar een InformatieBeveiligingsBeleid (IBB)-workshop voor ons team. Dit kunnen we natuurlijk ook voor jouw organisatie doen. In zo’n workshop bespreken we zeker niet alleen de technische kant, maar juist ook de menselijke kant. Hoe ga je bijvoorbeeld om met wachtwoorden? Wat doe je bij een cyberaanval? We dagen het team uit met een spannende Cybersecurity Quiz en bespreken praktijkvoorbeelden – want zoals je bij punt 2 al las: uit echte situaties leer je het meest
Meer weten?
Wil je meer weten over het cyberbewust maken van je team? Neem contact met ons op via dit formulier, of bel naar 0168 – 700501. Want een cyberbewust team is je beste verdediging tegen digitale dreigingen.