De tijd dat we massaal elke ochtend in de auto of op de fiets stapten om van 9 tot 5 op kantoor door te brengen, ligt ver achter ons. Flexibel werken is steeds meer de norm. Dit geeft medewerkers gemak en vrijheid, maar voor de organisatie brengt dit de nodige risico’s met zich mee. Hoe zorg je dat je de controle houdt over je apparaten en gegevens, zonder je medewerkers te beperken? In deze blog vertelt Martin Kramps, onze system engineer, hoe Microsoft End-Point Manager je kan helpen om flexibel werken mogelijk te maken zonder in te leveren op veiligheid en beheer.

Flexibel werken vraagt om innovatieve oplossingen

Ooit maakten kantoormedewerkers elke dag netjes de gang naar kantoor. Als IT-verantwoordelijke kon je met verschillende beveiligingsmechanismen zoals firewalls je bedrijfsomgeving veiligstellen. Sinds ‘je-weet-wel’ is flexibel werken binnen de meeste organisaties de norm. Werken kunnen we overal, of we nu op kantoor zijn, in een koffietentje, bij het restaurant met de gouden bogen of op locatie bij een klant. Zelfs ‘workations’ worden steeds populairder. De goed doordachte beveiligingsinfrastructuur van weleer voldoet dan niet meer. Gelukkig is daar Microsoft End-Point Manager (MEM).

Wat is Microsoft End-Point Manager en wat kun je ermee?

Microsoft End-Point Manager is een cloudgebaseerde oplossing, gebouwd op het Microsoft Azure-platform. Ongeacht de fysieke locatie van je medewerkers, als ze een internetverbinding hebben, verlengt Microsoft End-Point Manager als het ware de kantooromgeving. Zo kunnen je medewerkers overal werken, met dezelfde bescherming als op kantoor.

Controle over apparaten, applicatieconfiguraties en beleidsregels

In het verleden, als je wijzigingen wilde aanbrengen in je beveiligingsbeleid en andere beleidsregels, moesten computers vaak fysiek op kantoor zijn en verbonden met de server om het nieuwe beleid te ontvangen. Met de inzet van Microsoft End-Point Manager is dit verleden tijd. Waar je medewerkers ook zijn, het beleid wordt vanuit de cloud naar hun apparaten gestuurd zodra ze verbonden zijn met het internet. Bovendien biedt de tool een reeks van geavanceerde rapportage- en monitoringopties, wat van groot belang is voor effectief beheer en goede beveiliging. Zo behoud je volledige controle over al je apparaten, applicatieconfiguraties en beleidsregels, ongeacht waar je medewerkers zich bevinden.

Zelfredzaamheid

Een ander groot voordeel van Microsoft End-Point Manager is het vermogen om de zelfredzaamheid van je medewerkers te vergroten. Waar voorheen een IT-beheerder nodig was om taken uit te voeren zoals wachtwoordherstel of het installeren van nieuwe applicaties, kunnen medewerkers dit nu zelf doen – uiteraard mét het juiste goedkeuringsproces – via een medewerkersportal.

Mobile Device Management (MDM)

Niet alleen computers en laptops, maar ook mobiele telefoons vallen binnen het bereik van Microsoft End-Point Manager. Met Mobile Device Management (MDM), onderdeel van MEM, kun je voor mobiele telefoons beleidsregels instellen. Veel medewerkers willen hun zakelijke e-mails kunnen bekijken op hun zakelijke of privételefoon. Dankzij MDM kun je als IT-verantwoordelijke bijvoorbeeld bepalen dat medewerkers een pincode moeten invoeren voordat ze toegang krijgen tot zakelijke e-mails. Ook kun je afdwingen dat de telefoon altijd up-to-date moet zijn.

In een volgende blog zal ik meer vertellen over Microsoft Defender for Endpoint, een andere essentiële beveiligingstool die jouw bedrijfsomgeving en de apparaten binnen die omgeving beschermt tegen cyberdreigingen. Wil je nu al meer weten over hoe Microsoft End-Point Manager in jouw organisatie past? Neem contact met ons op via dit formulier, of bel naar 0168 – 700501. We staan klaar om je te helpen de volgende stap te zetten naar een veilige en flexibele werkomgeving.